Ginecomastia

Ginecomastia reprezintă o condiție a băieților și bărbaților. Aceasta se caracterizează prin sâni inflamați, care devin anormali de mari. Acest lucru se datorează dezvoltării în exces a țesutului glandular mamar. Această creștere anormală și inestetică poate fi corectată în cadrul Swiss Clinics printr-o procedură de corectare și micșorare a sânilor supradezvoltați sau cu dimensiuni mărite.

Ginecomastia poate să apară la orice vârstă, iar soluția cea mai eficientă este intervenția chirurgicală. Această afecțiune poate afecta stima de sine, de aceea medicii din cadrul clinicii Swiss le oferă șansa de a scăpa de această problem fizică.

Ce este ginecomastia?

Ginecomastia este o creștere anormală în dimensiune a sânului la bărbați. Poate fi afectat doar un sân sau ambii. Această afecțiune poate să apară la nou-născuți, la pubertate sau la bătrânețe. Cauzele acestei dereglări pot fi de natură fiziologică sau patologică.

Ginecomastia fiziologică, care apare:

  • La nou-născuți – se dezvoltă din cauza hormonilor mamei. În cele mai multe cazuri durează câteva săptămâni și poate fi însoțită și de o secreție lactată. Nu necesită tratament, dispărând de la sine.
  • La pubertate – aproximativ 50% dintre băieți se confruntă cu această problemă
  • La vârstici – se dezvoltă după vârsta de 60 de ani, atunci când nivelul de testosteron este în declin prin involuție testiculară și crește nivelul estrogenului (ca rezultat al producției de țesut adipos în exces)

Ginecomastia patologică este cauzată de administrarea de droguri sau medicamente. De asemenea, există anumite afecțiuni în care poate apărea ginecomastia:

  • Anorhia congenitală
  • Traumatisme testiculare
  • Orhita virală
  • Sindrom Klinefelter sau Kallman
  • Tumori hipofizare cu alterarea secreției de LH sau tumori maligne
  • Insuficiența renală
  • Hipertiroidism
  • Malnutriția
  • Insuficiența cardiacă
  • Mutații genetice sau spontane
  • Ciroza hepatica, hepatite cronice
ginecomastie

De asemenea, ginecomastia poate fi cauzată de administrarea anumitor medicamente, care modifică direct sau indirect echilibrul estrogeni-testosteron:

  • Steroizi, medicamente cu fitoestrogeni din plante
  • Medicație pentru adenomul de prostate
  • Medicația psihotropă folosită în afecțiuni psihice
  • Droguri – amfetamină, marijuana, heroină, metadonă
  • Medicamente anti-HIV
  • Administrarea de testosterone
  • Medicamente folosite pentru tratarea afecțiunilor cardiace și hipertensiunii, precum verapamil, nifedipina, diltiazem, captopril, enalapril, spironolactonă, amiodaronă, nitrați, digoxina

Există și ginecomastie idiopatică, ale cărei cauze sunt încă necunoscute.

De asemenea, anumiți bărbați se pot confrunta cu sâni măriți și după ce au slăbit un număr semnificativ de kilograme. De cele mai multe ori, această problem nu se poate rezolva nici prin dietă, nici prin sport, mulți dintre cei afectați apelând la bisturiu.

Ginecomastie – diagnostic

Diagnosticul pentru ginecomastie se stabilește în urma unor investigații de laborator și a explorărilor paraclinice (ecografie mamară, examene CT toracoabdominale, CT sau RMN cerebral și cervical). Pacientul va fi întrebat dacă manifestă anumite simptome legate de boli hepatice, renale sau hipertiroidism (palpitații, transpirație excesivă, scădere în greutate) și insuficiență testiculară (scăderea libidoului, inferitilitate, disfuncție erectilă).

De asemenea, în cadrul examenului fizic se va măsura dimensiunea țesutului mamar și se va verifica dacă există anumite semne suspecte (nodul fix, dur, retracție mamelonară sau a pielii, secreție din sân, adenopatii axilare) pentru a se stabili dacă există riscul de cancer mamar. Se va efectua și un examen testicular.

Ce presupune operația de ginecomastie?

Operația de ginecomastie constă în îndepărtarea țesutului glandular în exces, prin realizarea unei incizii pe marginea areolei. Dacă este nevoie de o reducere majoră, atunci se vor efectua incizii mai extinse. În anumite cazuri sunt necesare tuburi de drenaj, care vor fi înlăturate în câteva zile.

ginecomastie la swiss clinics

Ginecomastie – înainte și după operație

Înainte de operație de ginecomastie, medicul estetician va pune diferite întrebări pentru a descoperi cauza exacta a problemei. Pacientul poate fi supus și unei ecografii mamare pentru a înlătura posibilitatea unui cancer mamar.

Cu câteva săptămâni înainte de operație, pacientul trebuie să se oprească din fumat și să evite anumite medicamente.

După operația de ginecomastie pacientul va avea dureri în zona pieptului timp de câteva zile. Medicul îi va prescrie anumite medicamente pentru ameliorarea disconfortului. Este nevoie de o persoană care să vă ajute să vă deplasați de la spital acasă și care să fie lângă dumneavoastră cel puțin 2 zile.

Este necesară purtarea unui bandaj elastic compresiv în primele săptămâni. Inflamația va dispărea după câteva săptămâni, însă rezultatul final va fi vizibil după câteva luni. Trebuie evitate exercițiile fizice, care mobilizează musculature pectorală pentru câteva săptămâni.

Procedură ginecomastie - prețuri

Preț: 3000 – 3500€

Îți dorești și tu ginecomastie?

În cadrul clinicii Swiss Clinics puteți beneficia de operație de ginecomastie, având la dispoziție o echipă de medici esteticieni cu experiență în acest domeniu.

Vino chiar acum la Swiss Clinics pentru o consultație cu unul dintre medicii noștri specialiști pentru a afla mai multe despre ce presupune intervenția chirurgicală de ginecomastie.

Întrebări frecvente - ginecomastie

intrebari frecvente ginecomastie

Cine poate beneficia de o operație de ginecomastie?

Operația de ginecomastie se adresează băieților și bărbaților care se confruntă cu o creștere anormală a unuia sau a ambilor sâni. De asemenea, candidații ideali sunt cei care nu suferă de boli cronice decompensate, nu urmează un tratament cronic pentru o afecțiune serioasă (anticoagulante, anti-agregante, chimioterapie, cortizon etc.).

De câte tipuri este operația de ginecomastie?

Operația de ginecomastie poate fi subcutanată sau asistată prin liposucție.

Cât durează recuperarea după o operație de ginecomastie?

După operația de ginecomastie, pacientul se va recupera parțial după 3 săptămâni, urmând ca vindecarea finală să aibă loc după un an.

Care sunt riscurile operației de ginecomastie?

Operația de ginecomastie poate avea următoarele riscuri: hematom, serom (acumulare de limfă în exces), infecție, cicatrizare defectuoasă (foarte rar), dureri cronice (foarte rar), asimetria areolelor, țesutului glandular sau a grăsimii restante.

Dorești programare?